Psilon, de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen, is een initiatief van 21 gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Heuvelland, Kortrijk, Kuurne, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Menen, Moorslede, Poperinge, Roeselare, Spiere-Helkijn, Vleteren, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, Zwevegem.

De vereniging werd opgericht op 22 maart 2005, neemt alle activiteiten inzake crematies over en is toegankelijk voor iedere uitvaartondernemer.

Het doel van de samenwerkende gemeenten is om crematoriumdiensten aan te bieden binnen hun werkgebied. De statutaire doelstelling van Psilon luidt: “(…) het oprichten en besturen van een of meerdere crematoria op het grondgebied van de deelnemende gemeenten.” De crematoriumvereniging vertrekt vanuit een spreidingsmodel van meerdere kleinschalige crematoria. Elk crematorium beschikt over een sfeervolle ruimte voor de uitvaartdienst. Er kan in familiale kring afscheid worden genomen. Crematorium Uitzicht is het eerste project van Psilon.