Vandaag kiezen reeds drie op vier mensen voor een crematie bij een overlijden. Het recent verruimde aanbod aan asbestemmingen met urnenvelden, asverstrooiing op zee of het bijhouden van as in de familie versterkt die stijgende trend.

Bij crematie wordt het lichaam van een overledene onder hoge temperatuur verast. Een crematie duurt ongeveer twee uur. Samen met de kist gaat een identificatiesteentje in de crematieoven. Op dit vuurvaste steentje staat een nummer dat overeenstemt met het nummer van de urne. Zo zijn vergissingen volledig uitgesloten. Daarna wordt de urne met de as van de overledene aan de uitvaartondernemer bezorgd.

In Uitzicht kan men kiezen voor een crematie met of zonder een uitvaartceremonie. Wanneer er uitsluitend een crematie plaatsvindt, heeft het crematorium geen rechtstreeks contact met de familie van de overleden persoon. De afspraken rond de crematie worden dan immers gemaakt met de uitvaartondernemer.

De familie kan er ook voor kiezen om de crematie te combineren met een uitvaart in Uitzicht. Men heeft dan de mogelijkheid om het afscheid te organiseren bij de kist of bij de urne van de overledene.