Souto de Moura

In 2005 startte de zoektocht naar een architect voor het nieuwe crematorium in Kortrijk. De ontwerper diende het karakter van gebouw te bepalen en de technische noden te verzoenen met de bijzondere sfeer eigen aan het uitvaartgebeuren. Het nieuwe gebouw moest ook aansluiten bij de bestaande begraafplaats. Het architectenteam Souto de Moura Arquitectos & SumProject tekende een gebouw dat in het terrein verzonken is. Het groene dak vormt een tafel in het landschap. Het crematorium is bereikbaar via een zachte helling. Door de inplanting van het crematorium langs de Ambassadeur Baertlaan zorgden de architecten ervoor dat het uitzicht op het landschap én op de unieke begraafplaats behouden blijft en zelfs versterkt wordt.

Interieur en gebouw vormen een geheel

Het interieur van het crematorium bleef bewust zeer sober. Door deze rust geeft het gebouw prioriteit aan de nagedachtenis van de overledene.
De architect Eduardo Souto de Moura ontwierp ook de banken voor de inkomhal en de aula’s, een sofa voor de onthaalruimtes en familiekamers, de bijzettafeltjes, het spreekgestoelte voor de aula’s, signalisatieborden en deurkrukken,… Alles vormt een mooi geheel met het gebouw.

Looking at silence

Op het voorplein van crematorium Uitzicht gaf de Portugese kunstenaar Pedro Cabrita Reis een wandsculptuur van 8 bij 4 meter vorm. Zijn inspiratiebron is het dagelijkse leven. Hij creëert met alledaagse gebruiksvoorwerpen nieuwe en abstracte composities. Voor deze sculptuur ‘Looking at silence’ vertrekt Pedro Cabrita Reis van een rode bakstenen muur. Deze wordt gehouwen en bewerkt tot een ‘gedachtenismuur’.

Ruimte voor afscheid

Met de Aula (200 zitplaatsen) en de Salon (50 zitplaatsen) beschikt Uitzicht over twee ruimtes waar familie en vrienden kunnen afscheid nemen van hun overledene. Indien gewenst kan de Aula uitbreiden met 300 staande plaatsen.
Familie en vrienden van de overledene worden onthaald in de inkomhal. Twee afzonderlijke familiekamers staan ter beschikking. Zo kan de familie voor een uitvaartdienst nog even samen zijn. De Aula en de Salon beschikken beiden over een condoleanceruimte. Daar kan de familie na de uitvaart worden begroet. Het donatorium is de plaats waar de kist van de overledene in de crematieoven wordt geschoven. Indien de familie dit wenst, kan ze met twee tot drie mensen aanwezig zijn bij het inbrengen van de kist in de crematieoven.

Begraafplaats Hoog Kortrijk

Naast Uitzicht bevindt zich de begraafplaats Hoog Kortrijk van de hand van de Italiaanse stedenbouwkundige Bernardo Secchi. Hij laat de begraafplaats ontrollen als een tapijt, waarbij het ceremoniegebouw zich ingraaft in de helling met twaalf plateaus of grafvelden die nauwkeurig de glooiing van het terrein volgen. Naast de terrassen is op een brede strook gravel een kleine boomgaard geplant waartussen eenvoudige columbaria in arduin staan opgesteld. In de vallei doet een gazon dienst als strooiweide.

Onument

Naast Uitzicht bevindt zich het eerste Onument van Vlaanderen. Onumenten geven letterlijk een plaats aan gemeenschappelijke en individuele verlieservaringen. Onumenten zijn plaatsen waar we verbinding kunnen voelen, samenhorigheid en troost. Ze nodigen uit tot het organiseren van momenten, evenementen, rituelen, die stil of luid, klein of groots, samen of alleen kunnen worden beleefd.

Meer info: www.onumenten.org

Maak kennis met Uitzicht